Sunday, May 3, 2009

Most Common Computer Problems and Their Solution


1. Task Manager Disabled:


If you are working on Windows XP pro, following steps will help u to enable Task Manager

SOLUTION 1:
Click Start --> Run
Enter gpedit.msc in the Open box and click OK
In the Group Policy settings window, select User Configuration
Select Administrative Templates
Select System
Select Ctrl+Alt+Delete options
Select Remove Task Manager
Double-click the Remove Task Manager option
Disable that option

SOLUTION 2:
Click on Start >> Run and in the Open box type:

REG add HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /v DisableTaskMgr /t REG_DWORD /d 0 /f

Click OK.


2. Double-clicking any drive opens search option:

Solution 1:
That's a virus named as ravmon.exe and autorun.inf
Scan first with a good antivirus [Nod32 Recommanded]
then try this trick.

First show the hidden files and folders options then try this method

1. Go to Start-->run and type cmd then click ok

2. If u want to remove the infected file from c drive then type C: in command prompt and press enter

3. Type autorun.inf and press enter
autorun.inf file is opened

4. Now type "attrib autorun.inf -s -h -r" and press enter

5. Now delete the file by typing
"del autorun.inf" and press enter

6.Now type autorun.inf and press enter now, u will find no infected autorun.inf file.

7. same way do for all other drives then restart ur pc


3. I accidentally deleted my "mspaint.exe"/"notepad.exe"/etc. file, how can I get it back?


Solution::

You can use any of following methods:

A. Goto "%windir%\System32\DLLCache" folder and look for the file, if its there then copy it to "%windir%\System32\" folder.

B. Insert your Windows Setup CD and goto "I386" folder. Now look for the same file, it'll present there but the last letter of extension will be "_". e.g., u'll get "mspaint.ex_"/"notepad.ex_"/etc. Now open Command Prompt and goto "I386" folder and give following command:

expand mspaint.ex_ mspaint.exe
expand notepad.ex_ notepad.exe
etc.

Now u can copy the file to "%windir%\System32" folder.

C. Give following command in Command Prompt:

sfc /SCANNOW

It'll automatically restore the files.


4. When I right-click on Start button and select "Open", a "Copy To" or "Move To" dialog box opens automatically.

Solution:
Open regedit and goto:
Code:
HKEY_CLASSES_ROOT\AllFilesystemObjects\shellex\ContextMenuHandlers\

Now under this key, delete following 2 keys:
Copy To
Move To


5. Windows is showing some wrong icons of files. How can I reset the corrupted icons?
Solution:

You can use any of following methods:

A. Download TweakUI and then click on "Repair Icons" in "Repair" section.

B. Open My Computer and goto:
C:\Documents and Settings\User_Name\Local Settings\Application Data

Replace C:\ with your system drive and "user_Name" with your username.
Now there'll be a HIDDEN file "iconcache.db", delete it and restart your system.


6. A strange process "ctfmon.exe" always runs in background and if I click on "End Process" button, it restarts automatically.

Solution:
Open Control Panel and goto Add/Remove Programs list. Now click on the Microsoft Office entry and then click on "Change" button. Now select "Add/Remove Features" and click on "Next". Now expand "Office Shared Features" and click on "Alternative User Input" and then select "Not Available" and finally click on Update. It'll permanently remove that ctfmon.exe and your problem will be solved.


7. My Windows Login Screen has changed to "Classic Logon Box". I want the new Welcome Screen back.

Solution:
Type "control userpasswords" in RUN dialog box or Open "User Accounts" in Control Panel. Then click on "Change the way Users log on and off". Now check the option "Use Welcome Screen". If you get following error:

Uninstall client services for netware.

Then Open "Network Connections" and open Properties of your Internet Connection. Now goto "Networking" tab and select "Client services on Netware" option and click on the"Uninstall" button.


8. Whenever I start my computer, Scandisk starts running even I proper shut down the PC last time.

Solution:
Do as following:

A. Open regedit and goto:

Code:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager

In right-side pane, change the value of BootExecute to:

autocheck autochk *

B. If the above trick doesnt help then give following commands in Command Prompt:

chkntfs /x drive_name

for e.g., if ScanDisk runs automatically for C: and D: drives, then give following commands one by one:

chkntfs /x C:
chkntfs /x D:


9. When I start my computer, I get error message:

"Windows\System32\config\system" file missing or corrupt

Solution::
Boot using Windows Setup CD and enter into "Recovery Console" by pressing "R". Now Log into windows installation and enter admin password. Now give following commands at prompt:

copy %windir%\Repair\system %windir%\System32\Config

If it doesnt work, then again boot into "Recovery Console" and give following commands:

fixmbr
bootcfg /scan
bootcfg /rebuild
fixboot


Win XP Tweaks

STARTUP


Note: All the information here is collected form various sites and forums.

1. I can't see Hidden files/folders in my computer. Even I enable the option "Show hidden files/folders" in "Tools -> Folder Options", its automatically disabled again.

Solution1: Go to your Start menu, click on Run and open up your Registry Editor by typing "regedit" without the quotes and pressing OK.

Once there go to: HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folde r\Hidden\SHOWALL

Delete the value CheckedValue. (Its type should be REG_SZ and data should be 0 or 1.)

Create a new DWORD value called CheckedValue (same as above, except that the type is REG_DWORD) by right clicking on the right pane->New->DWORD Value. Modify the value data to 1 (0x00000001).
Solution 2: Open regedit and goto:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced
In right-side pane, change value of "Hidden" to as following:

1 - To show hidden file
2 - To not show hidden files

If it doesn't work, then scan your computer with an anti-virus software.


2. Task Manager Disabled:

Using Group Policy Editor - for Windows XP Professional to Enable Task Manager.

* Click Start, Run, type gpedit.msc and click OK.
* Navigate to this branch:

User Configuration / Administrative Templates / System / Ctrl+Alt+Delete Options / Remove Task Manager

* Double-click the Remove Task Manager option.
* Set the policy to Not Configured.

Enable RegEdit [It is not tested]

REGEDIT4
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersio
n\Policies\System]
"DisableRegistryTools"=dword:00000000

Save the text file as any name u with extension .reg
example:- "enable.reg"
After that double click to run the file.

Note:DO SCAN YOUR MACHINE WITH A GOOD ANTIVIRUS. BECAUSE THIS PROGRAMS DON'T TURNED OFF BY HIMSELF OR AUTOMATICALLY. IT HAS TO A VIRUS EFFECT OR A ADMINISTRATOR HAS TO MANUALLY DISABLE THIS PROGRAMS.


3. Restore Deleted Recycle Bin Icon from Desktop:

Method #1:
1. Right-click an empty area of your desktop
2. Select Properties
3. Click the Desktop tab
4. Click the Customize button
5. Click Restore Default
6. Exit all windows and restart your computer

Method #2:
Note: Be sure to make a backup copy of your registry prior to making any changes.

Go to Start>> Run. Type in: regedit [Enter]

Navigate to: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Desktop\NameSpace

Hold the mouse on NameSpace and right-click once. From the resulting menu, select Edit>> New>> Key

Copy and Paste the following Key code (including the brackets):

{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}

Press Enter on your keyboard, exit the registry editor and restart your system.



4. Blank User Accounts Applet :

Problem:
When you double-click User Accounts applet in the Control Panel, the User Accounts applet opens, but it may be completely blank.

The buttons Back | Forward | Home are displayed in the dialog.

Resolution:
To resolve the problem, type these commands from Start, Run dialog:

regsvr32 jscript.dll

If that does not help, execute the following commands as well.

regsvr32 nusrmgr.cpl
regsvr32 /i mshtml.dll


5. Force windows XP to reboot upon crashing:

This registry edit will cause your system to reboot itself automatically upon crashing. This can be useful if you have a reason for keeping your system on 24/7:


Open REGEDIT

Navigate to 'HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM
\CurrentControlSet\Control\CrashControl'

Edit the 'AutoReboot' value to '1'


6. Stand By Icon Disabled:

Problem:
I reinstalled my windows and now "Stand By" option is Grey out in shutdown dialog box and I can't use it.

Sol: Install VGA drivers from your motherboard CD and the option will be enabled. If you don't have the motherboard CD, then go to the manufacturer site and download the required drivers.

7. Improving the Slow Boot up time:

There are a variety of reasons why your windows XP system would boot slowly. Most of the times it this has to do with the startup applications. If you would like to speed up the bootup sequence, consider removing some of the startup applications that you do not need. Easiest way to remove startup apps is through System Configuration Utility. Go to Start then Run and enter MSCONFIG and go to the Startup tab. Deselect/UnCheck application(s) that you do not want to startup at boot time.


8. Regedit Disabled By Admin:

Open Notepad pad, copy paste the following text to the note pad::

REGEDIT4
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersio
n\Policies\System]
"DisableRegistryTools"=dword:00000000

Save the text file as any name u with extension .reg

example:- "enable.reg"

After that double click to run the file.

No comments:

Post a Comment

Search This Blog

Labels

NATURE OF GOD (216) KOOL CARS (159) COOL FLOWERS (151) COOL NATURE (150) ANIMALS (130) COOL KIDS (107) PAINTINGS (105) BIRDS (104) GROUP PHOTOS (98) COOL FACE (85) FLOWERS (66) FUNNY (66) FANTASY (63) COOL BIKES (61) WILDLIFE (60) BELIVE IT OR NOT (57) Airplanes (55) INNOCENT FACE (55) MOUNTAIN OF GOD (55) CLOUDS (54) FACE (49) AUTOMOBILE (48) SAREE (43) WEAPON (43) INSECT (42) BOLLYWOOD (41) SUN SET (39) BEAUTY OF PAKISTAN (38) 3D (37) TRANSPORT (35) BUTTERFLY (34) DREAM (34) UNDERWATER (34) SHIPS (33) AMAZING (32) MOON (30) TECHNOLOGY (30) AMAZING PAKISTANI ART (28) FAIL (27) god (27) Buildings Places (26) ARMY (25) STRANGE (25) PAKISTANI KIDS (24) COOL ARCHITECTURE (22) LEAVES (22) NATURE (22) TRAVEL OF WORLD (22) COOL DREAM (20) WATER FALL (20) BUILDING (19) FAIRY (18) FASHION (18) PAKISTANI POLICE (18) ACCIDENT (16) Meditation Mind (16) WAR (16) BIKES (15) DIGITAL ART (15) REPTILE (15) ANGELS (14) Energy Light (14) FIGHTING (14) VIRGIN SOUL (14) EYES (13) GORGEOUS SMILE (13) MOSQUE (13) WONDER (13) COOL FASHION (12) HIJAB (12) PROPHET (PBUH) (12) RAIN BOW (12) MENDHI (11) ANGEL (10) NAMES OF ALLAH (10) ANIMAL (9) DRESSES (9) DULHAN (9) PARROTS (9) COOL JEWELRY (8) FISH (8) FUTURE (8) HERO (8) SNOW (8) BEAUTIFUL GIRLS (7) GREENERY (7) HOLI (7) NUMEROLOGY (7) AIR FORCE (6) Blogging (6) DESI (6) FLAG OF PAKISTAN (6) INNOCENT (6) ISLAND (6) MOUNTAIN (6) PAK ARMY (6) WATCHES (6) COOL (5) DESERT (5) DREAMY (5) Expensive (5) NIQAB (5) PHOTOGRAPHER (5) SEASON OF LIFE (5) TIGER (5) TRAVEL (5) Ancient Egypt (4) BUTTERFLY_SAREE (4) Environment (4) KING (4) OLD IS GOLD (4) SOUL_IN_SALWAR_KAMEEZ (4) Tantra Kamasutra (4) UNIVERSE (4) COLORs (3) CREATIVE PHOTOS (3) Decorating (3) GRASS (3) INTERNET (3) LOVE PAKISTAN (3) MUSIC (3) RAINY DAY (3) Astrology Astronomy (2) BOAT (2) Burka (2) Cool Gadget (2) Galaxies (2) HOROSCOPE (2) IN LOVE (2) JAZZY WEDDING (2) LOVE OF INNOCENT (2) MOVIES (2) Mysteries (2) Others (2) PRINCES (2) SEA (2) SEASON (2) WILD NATURE (2) AMAZING BEAUTY (1) BEAUTY (1) BRILLIANT SAREE (1) CELEBRITY (1) COMPUTER (1) DIGITAL_ART (1) DULHAN_BRIDES (1) EYE (1) FACE CARE (1) HEALTH TIPS (1) Home Remedy (1) Hourse (1) LANDSCAPES (1) LIPs (1) RECORDS (1) Reiki (1) SO HOT (1) SPORTS (1) TOTKAY (1) girls (1)